Tai Ki Ken Do

Tai Ki Ken Do is een zwaardmethode waarbij op een eigentijdse wijze klassieke zwaardsystemen uit Japan, China en Korea worden gecombineerd tot een effectief zwaardsysteem.
Er wordt gebruik gemaakt van meerdere wapens zoals de het Japanse zwaard de Katana, het houten zwaard de bokken, de jo (lange stok), de tanto (mes) en het Chinese zwaard, de Dao.

Tai Ki Ken Do betekent  “De Weg van het Lichaam, Geest en Zwaard”. De basis van het Tai Ki Ken Do is vastgelegd in een aantal sets kata, Pinang genaamd. In deze kata wordt het voetenwerk, de basis slagen, steken en weringen getraind door middel van “schijngevechten”, d.w.z. een gevecht zonder tegenstander.

Echter, een gevecht bestaat nooit uit een serie vooraf geoefende bewegingen; je kunt 1 tegenstander hebben, maar ook twee, of drie… In een kata komt de aanvaller bijvoorbeeld van links, maar wat nu als hij van rechts komt? Of van achter? De kracht van het Tai Ki Ken Do systeem is dat men op zoek gaat naar de antwoorden op bovengenoemde situaties. Men leert de in de basis aangeleerde technieken dusdanig aan te passen zodat deze op meerdere manieren toegepast kunnen worden. Je creëert inzicht, ontwikkelt je  aanpassingsvermogen en traint je bewustzijn, je lichamelijke en geestelijke rust.

Door het trainen met de verschillende wapens ontwikkelt men een groot inzicht in de mogelijkheden (en onmogelijkheden) van een wapen. Een zwaard is weliswaar scherp, maar wordt daardoor ook beperkt. Een bokken heeft deze scherpe zijde niet. Hij kan dus niet hakken of snijden. Op het eerste gezicht een beperking, maar doordat hij geen scherpe zijde heeft is hij op allerlei manieren te hanteren. Tijdens de Tai Ki Ken Do lessen zijn we constant op zoek naar de combinatie van mogelijkheden tussen het wapen, je lichaam en je bewustzijn.

Jo vs Boken
Kamiza
Saya als wapen