Qigong

(Qigong (ook geschreven als Chi Kung of Qi Gong) is, één van de vijf peilers van de Traditionele Chinese Geneeskunde. De andere vier zijn: Voeding, Kruiden, Acupunctuur en Massage.

Qi is het Chinese woord voor “levensenergie”. De Chinezen geloven dat Qi de bezielende kracht is die stroomt door al dat leeft. Het is een belangrijk onderdeel van de Chinese kijk op het leven en het universum. Gong betekent “werk”, “kunst”of “vaardigheid”. Qigong kan dus vertaald worden als “het beheersen en werken met levensenergie”, waarbij we de stroom en de verspreiding van Qi  leren beheersen en manipuleren om de gezondheid van lichaam en geest in balans te brengen en te houden. Dit bereikt men door lichamelijke oefeningen, ademhalingstechnieken, zelfmassage, meditatie en visualisatie. Er zijn duizenden stijlen van qigong en evenzoveel, zo niet meer, verschillende vormen. Zelfs de bekendste vormen zoals bijvoorbeeld de “Vijf Elementen Qigong” (Harmony of Hexie) of de “Ba Duan Jin” (Acht Zijden Brokaten) kunnen van stijl tot stijl verschillen.

Qigong kan worden gebruikt ter ondersteuning van sport, krijgskunsten, als (ondersteuning bij) therapie, als stress-reductie en als ondersteuning bij burn-out. Maar qigong kan natuurlijk ook gewoon worden beoefend ter ondersteuning van de algehele gezondheid zoals zovelen dat met bijvoorbeeld yoga doen.

Door de zachte en soeple bewegingen komen lichaam en geest tot rust. De bewegingen worden vloeiend en met aandacht uitgevoerd. De qi gaat door de meridianen stromen en heft zo qiblokkades in het lichaam en de gewrichten op. De gewrichten worden in China de "poorten van de qi" genoemd. Als de gewrichten soepel en vrij kunnen bewegen, stroomt de qi vloeiend naar alle organen en uiteinden van het lichaam. De meeste meridianen beginnen of eindigen bij de uiteinden van de vingers en of de tenen (in ider geval de 12 hoofdmeridianen). Het is daarom dus van belang dat de qi vrij van blokkades deze uiteinden kan bereiken en daar vandaan vloeiend het lichaam in kan stromen.

De Qigong die bij Kamome Ryu beoefend wordt bevat oefeningen en vormen  uit verschillende stijlen en methodes.
Tijdens de lessen komen zowel Boeddhistische vormen als Taoïstische vormen aan bod. De lessen bestaan uit opwarmende oefeningen, strekkingen, meditatie, balansoefeningen en vormen.
Een aantal vormen die tijdens de lessen aan de orde komen zijn onder andere:

Hexie (Harmony)
Kulun Dayan Shen (Wild Goose Nier)
Xi Sui Jin (korte en lange vorm)

Zhan Zuang
Dao Chi Gong
Ba Duan Jin

Zittende en lopende meditatie
6 Helende klanken